July 02, 2010

Ramainya anak luar nikah.

Salam sejahtera semua!
Hari ini banyak keja sangat kat tempat kerja, sampai naik berpinau biji mata ni ha..
Tapi apa hendak dikata dah kerja macam tu la..
Belum pun siap satu kerja.. aik..! tambah lagi satu kerja, kekadang tu rasa nak jadi bos lagi baik.. main suruh orang buat, pas tu kita goyang kaki ha. ha..
Masa rehat tadi sempat juga belek-belek surat khabar kat warung simpang empat tu.. ada lah satu berita yang sangat sedih untuk saya pikirkan.

Selalu sangat kita dapati dalam berita kahabar tempatan tentang pembuagan bayi
di merata-rata tempat dalam negara, ada dibuang dalam tong sampah, di dalam belukar, dan ada juga yang dijumpai hanyut disungai. ada ketikanya bayi tersebut masih lagi bernyawa tetapi berada dalam keadaan yang menyedihkan, menagis kehausan serta dikerumuni serangga. Sampai hati mereka memperlakukan begitu terhadap bayi yang tidak tahu apa-apa itu. Begitu kejam sekali perbuatan mereka.

Ada pasangan yang lambat mendapat anak, walau pun sudah belasan tahun mendirikan rumahtangga, mereka ini selalu mengharapkan kelahiran saorang anak, sedangkan mereka-mereka yang buang anak, senang saja membuang anak, yang mereka sendiri lahirkan.

Dalam berita yang saya baca itu mengatakan 'Bedasarkan perangkaan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dari tahun 1999 hingga tahun 2008 seramai 30,978 orang anak luar nikah didaftarkan beragama Islam. begitu juga belasan ribu perangkaan pendaftaran anak luar nikah dari agama lain.
Walaubagaimanapun perangkaan bagi pendaftaran anak luar nikah keturunan Melayu semakin tinggi,!

Daripada 16,100 pada tahun 2007, naik kepada 16,541 dalam tahun 2008, dan menjadi 17,303 pada tahun 2009.

Begitu ramai sekali anak luar nikah yang didaftarkan,..
Pembuagan bayi dimerata-rata itu adalah dari kalangan mereka yang tidak mendaftar bayi tersebut. sebahagian yang dilapurkan diakhbar-akhbar adalah berketurunan Melayu Islam! samaada dijumpai sudah mati atau masih hidup.

Aduh... satu kenyatan yang pahit untuk diterima! Siapakah harus dipertanggungjawabkan untuk megelakan pekara ini dari terus berlarutan ha..?

2 comments:

zikeryhassan said...

bukan banyak la, tapi ramai. hehe

♥xaturen♥ said...

Terima kasih..! Saya dah betulkannya.Saya sangat menghargainya.